Pazartesi, Haziran 19, 2006

Haftasonu Lezzetleri; Fırında Kuzu Etli Tencere Kebabı


Fırında Kuzu Etli Tencere Kebabı
Bu gördüğünüz resim kebabın fırına girmeden önceki hali. 150 derece fırında ağır ateşte pişirdim bu kebabı. Yavaş piştiği için etler ve sebzelerle nefis bir lezzet oldu. Bu gördüğünüz tencerenin kapağı terracotta. Bu kapak yemeğin fazla suyunun emilimini sağlıyor. Bu sayede sebze ve etler birlikte pişerken sebzelerin saldığı aşırı suyun buharlaşması, etlerin de suyunu kaybetmemesi mümkün oluyor.

Malzemeler

1,5 kilo fırın için hazırlanmış parça kuzu kol

3 adet patlıcan
2 adet çarliston biber
200-300 gr kadar mantar
3 adet domates
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı doğrayın ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletin. Mantarları dilimleyip 2-3 dakika limonlu kaynar suda haşlayıp süzmeye bırakın. Sarımsakları ince ince kıyın. Etleri yıkayıp mutfak havlusu ile kurulayın. Çarliston biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince uzun şeritler halinde kesin. Domateslerin kabuklarını soyup ikiye kesin. Lavabonun içinde elinizle hafifçe limon sıkar gibi sıkarak çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın. Küçük küçük doğrayın. Patlıcanları suyunu elinizle sıkarak biz bez üzerine çıkartın ve bezin diğer tarafını üstüne kapatarak iyice suyunu çekmesini sağlayın. (Domatesler ve patlıcanlarda yaptığımız bu işlemler yemeğe fazla su salmalarını önlemek içindir.)
Fırın kabınızı zeytinyağ ile yağlayıp patlıcanları en alta koyun. Üzerine parça halinde etleri, arasına çentilmiş sarımsakları, sırasıyla mantar, domates ve biberleri koyun. Tuzunu, karabiberini ve kekiğini serpip kabın üzerini kapakla ya da alüminyum folyo ile sıkıca kapatın. 150 derece fırında yavaş yavaş pişmeye bırakın. Etler pişmeye yakın üstünü açın ve hem fazla suyunu çekmesini, hem de hafif kızarmasını sağlayın. Afiyet olsun...

1 Comments:

At 22/10/07 14:53, Blogger kalimeero said...

nefis bir yemege benziyor. ellerine saglik.

 

Yorum Gönder

<< Home